Fot

Her kan du lese om de vanligste inngrep som utføres av vår ortoped Odd Arve Lien:

 

Hvilke type inngrep utføres på Oslofjordklinikken?

  • Hallux valgus

Hallux valgus er betegnelse på en feilstilling i stortåen, der tåen legger seg unormalt utover/mot de andre tærne. Dette kan gi smerter ved belastning og trykk mot stortåknoken. Feilstillingen kan rettes opp ved hjelp av operasjon. Det finnes ulike operasjonsmetoder, men den vanligste metoden innebærer at stortåen forkortes noen millimeter. Inngrepet kan utføres i lokalbedøvelse.

Etter inngrepet

Etter inngrepet er det vanlig å benytte en Podalux gåklekke/spesialsko i 6 uker. Man kan belaste noe på foten i denne perioden. Etter 6 uker kan man begynne å trene opp bevegelighet og gangfunksjon. Det kan ta inntil 3 måneder etter operasjonen før man går uten ubehag.

Komplikasjoner

Det kan skje at stillingen i tåen ikke holder seg, samt at beinet ikke gror sammen igjen som tilsiktet. Dette vil i så fall kunne medføre at en ny operasjon må gjennomføres. Infeksjon eller andre komplikasjoner er svært uvanlig.

 

  • Hammertå

Hammertå og andre tå-deformiteter kan korrigeres ved et mindre inngrep, som ofte innebærer fjerning av beinvev, avstiving av ledd eller annet. Slike inngrep gjøres vanligvis i lokalbedøvelse.

 

  • Mortons metatarsalgi

Mortons metatarsalgi er en tilstand der en nerveknute i forfoten kommer i beknip mellom forfotsknoklene, ofte som ledd i en situasjon der fotens tverrbue er nedsunket (tverrplattfot). Dette kan gi smerter og følelse av å ha en stein i skoen, samt utstråling i tærne, vanligst 3. og 4. tå. Behandlingen her kan være tilpassing av fotsenger, eventuelt en operasjon der nerveknuten fjernes. Dette er effektivt for smertene, men det vil kunne oppstå en nummenhet i tærne etterpå. Dette er vanligvis ikke spesielt merkbart. Inngrepet utføres i lokalbedøvelse.

Etter inngrepet

Etter inngrepet er det vanligvis ingen spesielle restriksjoner utover det å holde såret rent og tørt til stingene er fjernet etter cirka 2 uker. Stingene fjernes hos oss eller hos fastlege. Effekten av inngrepet merkes etter 2-4 uker når smertene og ømheten i sårområdet gir seg.